Gospino obećanje onima koji nose medaljicu (sv. Katarina Laboure)

 

c-medaljicaBilo je to jedno sasvim obično francusko poslijepodne 27. studenog 1830. Mlada novakinja, sestra Katarina Laboure, bila je zadubljena u dubokoj i pobožnoj tišini. Odjednom je začula poseban zvuk svilene haljine. Kada se okrenula, ugledala je Majku Božju kako stoji na hemisferi, sa zmijom pod njezinim nogama. U svojim je rukama držala zlatnu loptu iznad koje je bio mali križ. To je predstavljalo svijet koji je nudila Bogu. Zrake svjetlosti proizlazile su iz prstenja koje je nosila na svojim rukama. “Ne mogu opisati taj osjećaj kada sam ugledala ljepotu i raskoš tih blistavih zraka “- prisjeća se Katarina. „Gospa je rekla: ‘One predstavljaju milost koju pružam onima koji me za nju zamole .’ Tada sam shvatila kako je dobro i važno moliti se Blaženoj Djevici. (…) Glas je nastavio govoriti: ‘Nakit koji ne odaje zrake svjetlosti simbolizira milost koju su ljudi propustili izmoliti od mene.’

Nakon nekog vremena, oko Marijinog lika pojavio se zlatni natpis ovalnog oblika:

„O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se Tebi utječemo.“

Gospa je zatim rekla: “Moraš izraditi medaljicu prema ovom. Oni koji je budu nosili oko svoga vrata s povjerenjem, uživati će veliko obilje milosti. Katarina je također vidjela drugu stranu medaljona,

na kojoj je monogram Blažene Djevice Marije, Križ, a ispod toga su dva srca – Isusovo i Marijino. Jedno srce je okruženo trnovom krunom i podsjeća na Kristovu muku i otkupiteljsku smrt, a drugo je probodeno mačem nakon izrečenog proročanstva Mariji: “A i tebi će samoj mač probosti dušu – da se razotkriju namisli mnogih srdaca (Lk 2, 35).

Katarina je prenijela svom ispovjedniku ovo izvanredno Gospino obećanje povezano s Čudotvornom medaljicom. Od tada, svi oni koji su tražili utočište u Mariji, u duhu povjerenja, i koji su nosili ovu medaljicu kao simbol potpunog predanja njoj, bili su štićenici njenog posebnog zagovora.

Zabilježeni su brojni slučajevi ozdravljenja, iscjeljenja i čudesnih obraćenja. To uključuje priču o Claude Newman-u, 20-ogodišnjem Afroameričkom mladiću, koji je bio zatvorenik osuđen na smrt.

claude-newman

Put vjere nije lagan,

ali Bog stalno pomaže onima koji se pouzdaju u Njega.

On to čini preko Marije.

On ju je povjerio nama za Majku

kada je stajala pod križem na kojem je razapet Njen Sin,  a ona je,

sa neizmjernom ljubavlju u svom srcu,

prihvatila čitavo čovječanstvo iz Njegovih ruku.

Ona ne odbacuje nikoga,

već prihvaća sve one koji se Njoj utječu.

 Izvor: Časopis “Love one another”, 2014. br. 26 “Mary’s promise

Prijevod: Mia R.

Print

You may also like...