Gospa Karmelska & škapular

Gospa KarmelskaPobožnost Gospi Karmelskoj osobito je poznata kod karmelićana. Kako je započela ta pobožnost? Gospa se ukazala Šimunu Stocku koji je bio poglavar karmelskog reda u to vrijeme. Molio je Gospu da ih zaštiti od Turaka i od vječne propasti.

Dok je ustrajno molio ukazala mu se Gospa koja je rekla: „Evo povlastice koju dajem tebi i svim članovima tvoga reda; tko god umre odjeven odjećom karmelskog škapulara spasit će se.” Tada sveti Šimun sazove svu braću ikaza im što je Gospa rekla. Potaknuo je braću da šire tu pobožnost i među drugima u svijetu. Veza škapulara je veza između duše i Gospe. Onaj tko nosi škapular uživa Gospinu prisutnost po njenom i svom ugovoru. A škapular je znak toga ugovora. I budući da Sotona ne može učiniti ništa protiv Gospe koja je bez grijeha začeta tako ne može ništa ni protiv nas ako nas Ona štiti.

Naravno, ne smije čovjek biti preuzetan pa zaključiti: „stavit ću na se škapular pa mogu radit što me volja, spasit ću se“ To bi bio grijeh protiv Duha Svetoga. Gospa obećaje svoju pomoć onima koji se obećaju čuvati grijeha, koji Boga i Gospu vole i nastoje vršiti svoje kršćanske dužnosti.

Karmelski škapular donosi pomoć i u vremenitim potrebama. Mnogima koji su imali na sebi taj sveti znak Gospa je pomogla u bolesti, siromaštvu, progonstvu i mnogim drugim nevoljama…

Mnoge duše svoje vječno spasenje duguju Gospinoj pomoći preko škapulara…

Evo jedan primjer:

Jednoga dana Šimuna Stocka pozove svećenik Petar Lington da dođe što prije njegovu bratu Walteru u pomoć koji je umirao sav u očaju. Bio je to grešnik vrlo ohol i svadljiv i predan svim vrstama magije; prezirao je sakramente i započinjao svađe sa susjedima. Kad je vidio da mu je blizu vrijeme da stupi pred Božji sud spopao ga je očaj zbog grijeha što mu ih je Sotona prizivao u pamet. Nije htio ništa čuti o Bogu. Bolesnik je umirao u očaju, pjenio se od srdžbe, škrgutao zubima i pretvrtao očima. Kad je svećenik vidio da nesretnik umire i da je već izgubio upotrebu osjetila, načini nad njim znak križa i stavi na njega škapular Gospe Karmelske, zatim podižući oči prema nebu zavapi Bogu da dopusti bolesniku da ponovo zadobije uporabu osjetila, da njegova duša otkupljena Kristovom Krvlju ne postane plijen sotone. Bolesniku se odmah povratila snaga, ponovo mu se vratila uporaba osjetila, prekrsti se i počne govoriti: „Moji su grijesi brojniji od pjeska u moru. A moj Bože, tvoje je milosrđe veće od Tvoje pravednosti. Smiluj mi se. A vi oče, pomozite mi. Tada se Walter od srca pokajao za sve svoje grijehe i skrušeno ispovjedio i pričestio. Isti dan je umro. Spasila ga Presveta Djevica Marija, preko svetog znaka škapulara što mu je svećenik stavio oko vrata.

škapular

Gospa Karmelska slavi se 16.7.

(Usp. Gospodnje i svetačke propovijedi, fra A. Ž., 75-76)

Print

You may also like...