Franjo i sultan

sv franjo i sultan

Riskirajući život Franjo otišao k sultanu u Egipat moleći za mir. U sred križarskih ratova, sultan u Egiptu, malek-al-Kamil (nećak od poznatog Saladina) odredio je da će svatko tko mu donese glavu kršćanina biti nagrađen sa komadom bizantinskog zlata. U kolovozu 1219 njegova armija ubija 5000 križara.

U to opasno vrijeme k sultanu dolazi sv. Franjo.

Sv. Franjo i njegov subrat bili su uhićeni od strane sultanove vojske i pretučeni. No, vojnici im pošteđuju život i dovode ih sultanu. Sv. Bonaventura opisuje taj susret. Sultan ih je pitao zašto su došli i tko ih je poslao te kako su došli tamo. Franjo je odgovorio da su poslani od Boga, a ne od čovjeka da njemu i njegovim podložnicima pokažu put spasenja te navijeste istinu evanđeoske poruke.

Kad je sultan vidio njegov entuzijazam i hrabrost želio ga je poslušati. Kaže se da je Franjo pozdravio sultana pozdravom: “Neka ti Gospodin podari mir“, slično mulismanskoj tradiciji “Assalam o alaikum” ili “Mir s tobom”. Ovo je iznenadilo sultana koji je bio oduševljen Franjinom svetošću. Franjo je započeo pričati sultanu o evanđelju na način da al-Kamil nije bio uvrijeđen i nije Franju dao ubiti zbog “bogohuljenja”. Sultan je mogao vidjeti ljubav koja je izvirala iz Franje i bio je zapanjen njegovom hrabrošću. Razgovarali su o duhovnom životu i razgovarali o njihovim tradicijama.

Dva franjevca su ostala kod sultana nekoliko dana i otišli u miru. Prije nego su otišli al-Kamil je htio dati Franju dar, ali Franjo je odbio držeći se zavjeta siromaštva. ovo je također Sultana ostavilo bez riječi jer nije poznvao čovjeka koji bi odbijao zemaljske počasti. …

izvor: Aleteia.org

Print

You may also like...