Bleiburg – najveće stradanje Hrvata u povijesti postojanja

BLEIBURG predstavlja najveće stradanje Hrvata u povijesti postojanja. Na Bleiburškom polju se našlo 200.000 Hrvatskih vojnika i 500.000 civila. Nakon izdaje od strane Engleza koji su tu ogromnu masu ljudi predali partizanima, natjerani su da pješače nazad u dubinu Jugoslavije a na tom “Križnom putu” partizani su likvidirali stotine tisuća ljudi, među kojima je bilo žena i djece. Samo rijetki su preživjeli i NITKO NIKAD NIJE ODGOVARAO ZA OVAJ NAJVEĆI IKAD UČINJEN GENOCID na prostoru ex Jugoslavije koji se i nakon 72 godine zanemaruje i stavlja pod tepih.

Svjedočanstvo engleza Frederica Boltona: … Ispričao nam je da nakon što vlakovi stignu u Jugoslaviju, ta nastaje pravi pokolj. U međuvremenu smo još slali ljude. Jedan od njih me pitao mogu li mu jamčiti kamo ide. Rekao sam da nisam siguran, ali da mislim da znam.  Rekao mi je: “Englezu je zadana riječ svetinja.” Osjetio sam da ne mogu dalje raditi takvo što. To je postala namjerna obmana. (video u prilogu)

 

kamenjar

Izvor: priznajem.hr (video)

Pokolj u Bleiburgu je ratni zločin i zločin protiv čovječnosti kojeg je počinila Jugoslavenska armija. Početak ove tragedije dogodio se 15. svibnja 1945. kada su se Hrvatska vojska i civili počeli povlačiti prema Britanskoj vojsci kod Bleiburga u austrijskog pokrajini Koruškoj. Britanci su međutim odbili prihvatiti predaju oružanih snaga NDH i naredili da se moraju predati Jugoslavenskoj armiji. Mnoštvo zarobljenika Britanci su privremeno smjestili u logor što su ga bili osnovali u mjestu Viktringu: međutim su i oni poslije predani Jugoslavenskoj armiji (JA) i skoro svi pobijeni.

Bleiburg je danas sinonim, simbol i metafora svih hrvatskih stradanja od komunističkih „pobjednika“ 1945. godine. Međutim, samo je manji dio vojnika i civila ubijen na samoj Bleiburškoj poljani i u okolici, stoga se danas imenom Bleiburški pokolj označavaju svi pokolji zarobljenika, bez obzira na to gdje su se dogodili, a ponekada se često misli i na sve žrtve komunističkoga terora među Hrvatima ratne 1945. godine. Zarobljenici su bili mučeni, a većina ih je ubijena na mukotrpnim marševima kroz Jugoslaviju te u zarobljeničkim logorima tijekom narednih mjeseci. Taj put kroz koji su zarobljenici morali prolaziti, koji je sa sobom donio sve muke sužanjstva, nazvan je Hrvatski križni put, ponekad u množini i Križni putevi.

Print

You may also like...