Biblija o arkanđelima – sv. Mihael, Gabrijel i Rafael

ARKANĐELI

Anđeli su Božji glasnici koji se u Svetom pismu često pojavljuju, ali samo neki od njih se pojavljuju s imenom, a to su: Mihael, Gabriel i Rafael.

Mihael se pojavljuje u viziji proroka Danijela kao “veliki princ” koji brani Izrael protiv neprijatelja, u knjizi Otkrivenja koji predvodi Božju vojsku i pobjeđuje. Pobožnost prema Mihaelu je nastarija pobožnost prema anđelima, a započela je na istoku u 4. st. U petom stoljeću se i na Zapadu počinje blagdanom slaviti anđeo Mihael.

Anđeo Gabriel se također pojavljuje u viziji proroka Danijela navještajući ulogu Mihaela u Božjem planu. Njegova njavažnije uloga je ona kad dolazi židovskoj djevojci Mariji i kad je navjestio da će začeti po Duhu Svetomu, te roditi Spasitelja.

O anđelu Rafaelu čitamo o knjizi o Tobiji. Tu se pojavljuje kao pratilac na putu Tobitova sina Tobije. Taj put bio je prava avantura, koja je završila sa sretnim krajem. Ne samo da je Tobija našao očev ušteđeni novac, nego mu je anđeo Rafael pomogao pronaći i lijek za očevu sljepoću, a osim svega toga, zahvaljujući anđelu, mladi Tobija se sretno oženio.

Svaki od ovih anđela – arkanđela ima specifičnu misiju.

Mihael je onaj koji se pojavljuje kao zaštitnik. Gabrijel se pojavljuje kao onaj koji najvešta. A Rafael se pojavljuje kao onaj koji vodi i liječi. U našim potrebama za zaštitom, komuniciranjem s Bogom i za vodstvom ne bi smjeli olako shvatiti ulogu anđela…

Izvor: franiscanmedia.org

Print

You may also like...