APOSTOLI – MUČENICI, SVJEDOCI VJERE U USKRSNUĆE

mučenici

1.PETAR – Osuđen na smrt razapinjanjem na k r i ž,no budući da se nije smatrao dostojnim umrijeti na isti način kao Isus, zatražio je da ga razapnu naglavačke. Bilo je to 67.god, na vatikanskom brežuljku.  Grob ovog prvog pape, (kao i ostalih papa), nalazi se u bazilici sv. Petra. Slavimo ga 29.6. (Slavi se skupa sa sv. Pavlom, koji nije bio jedan od dvanaestorice već ga je Isus odabrao kasnije, nakon svog uskrsnuća, ukazavši mu se (…) Sv. Pavlu je odrubljena glava mačem, u Rimu gdje je i njegov grob)                                                                2.ANDRIJA – Brat apostola Petra. Osuđen na smrt razapinjanja na križ i to u obliku slova X. Na križu je umirao dva dana i za to vrijeme je s križa propovijedao. Bilo je to u gradu Patrasu, u Ahaji. Tijelo mu je prenešeno najprije u Carigrad a potom u talijanski grad Amalfi. Slavi se 30.11.

3.IVAN – (Zebedejev) Najmlađi apostol. Brat Jakova starijeg. Za vrijeme cara Domicijana bio bačen u kotao sa vrelim uljem, ali je izišao neozljeđen (!), a također je ostao živ nakon što su mu dali otrovni napitak.(!) Umro je prirodnom smrću u dubokoj starosti, oko 100.god. Grob mu je u Efezu (Turska), a slavi se 27.12.             4.JAKOV STARIJI – (Zebedejev) brat apostola Ivana. Kad se iz Španjolske vratio u Jeruzalem Herod Agripa je počeo progoniti kršćane pa je naredio da se Jakovu odrubi glava. Prvi je među apostolima podnio mučeničku smrt. Bilo je to 43.god. u Jeruzalemu. Kasnije mu je tijelo prenešeno u Santiago de Compostelu, u Španjolsku. Slavi se 25.7.

5.FILIP – bačen u tamnicu, bičevan, razapet na križu, zasut kamenjem. Pokopan u Hierapolisu, a kasnije prenesen u Carigrad, a odatle u Rim. Pokopan s apostolom Jakovom u isti grob. Slavi se 3.5. (skupa s ap. Jakovom mlađim)                                                                                                                                                          6.JAKOV MLAĐI – bio je prvi biskup u Jeruzalemu. Bačen je s velike visine, kamenovan a kako još nije bio umro udarili su ga toljagom. Kasnije je njegovo tijelo prenešeno u Rim gdje je pokopano skupa sa tijelom sv. apostola Filipa. Slavi se 3.5., (skupa sa apostolom Filipom).

7.JUDA TADEJ – mučili su ga na razne načine dok mu nisu konačno mačem odrubili glavu. Slavi se skupa sa apostolom Šimunom 28.10.                                                                                                                                                 8.ŠIMUN REVNITELJ (Kanaanac)– zavezali su ga između dvije daske i prepilali. Slavi se 28.10. Njegovo tijelo, skupa sa tijelom sv. Jude Tadeja je prenešeno u Rim u crkvu sv. Petra.

 

9.BARTOLOMEJ – poznat i kao Natanael. Živom su mu oderali kožu, a onda odrubili glavu. Njegove relikvije prenešene su u Rim, na otočić usred rijeke Tiber. Slavi se 24.8.

10.TOMA – je podnio mučeničku smrt u Mailpuru u Indiji. Izboden je strijelama. Slavi se 3.7.

11.MATEJ – umro je mučeničkom smrću. Detalji nepoznati. Slavi se 21.9.

12.MATIJA (izabran umjesto Jude) – ubijen je u Judeji. Židovi su ga izveli van iz grada i kamenovali. Dok je umirao molio je za svoje neprijatelje, a oni su mu tad odrubili glavu. Slavi se 14.5.

Izvor: Vlč. Andrija Živković OFM,  „Svetačke i Gospodnje propovijedi(Petar: str. 225-226, Andrija: str. 387-388, Ivan: 405-406, Jakov stariji: 252-253, Filip i Jakov mlađi: 181-182, Juda Tadej i Šimun Revnitelj: 349-350, Bartol-omej: 293-294, Toma: 229-230, Matej: 313-314., Matija: 189-190.)

 

Print

You may also like...